Over ons

Het Brugse Begijnhof viert haar 800-jarig bestaan

Van juni tot september 2025 laat Stad Brugge het Begijnhof schitteren in al zijn pracht. Al eeuwenlang is het Begijnhof een gemeenschap van vrouwen, een oase van rust met een eigen ritme, waar zorgzaamheid en solidariteit samengaan met ondernemerschap. Een plek vervuld van religie, spiritualiteit, rituelen en muziek. Het programma viert het Begijnhof in al haar kenmerken, met een feestelijke opening op 6, 7 en 8 juni en een slotweekend op 26, 27 en 28 september. Tussen het openings- en slotweekend kan je in en rond het Begijnhof genieten van een rijk aanbod aan lezingen, tentoonstellingen en concerten in de Begijnhofkerk. 800 jaar Begijnhof is een ode aan de kracht van een levendige vrouwengemeenschap met een verrassend rijke geschiedenis. Graag nodigen we je uit om de ziel en het belang van deze plek zelf te ontdekken. 

Wat is het Begijnhof?

Het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde’ is een betoverend stukje Unesco-werelderfgoed, gekenmerkt door zijn witgeschilderde gevels en serene kloostertuin. Dit historische begijnhof was ooit een toevluchtsoord voor begijnen – geëmancipeerde vrouwen die hoewel zij geen kloosterzusters waren, een vroom en celibatair leven leidden. Stilte speelde een essentiële rol in hun dagelijkse bestaan.


Al eeuwenlang wordt het Brugse Begijnhof exclusief bewoond door vrouwen. Vandaag de dag huisvest het enkele zusters van de Orde van Sint-Benedictus, leden van de Orde Sint Vincentius A Paulo en alleenstaande vrouwen.


Het Begijnhof is een authentieke, levendige oase van rust, waar een ingetogen levensstijl centraal staat. Stilte is hier niet slechts een afwezigheid van geluid, maar een wezenlijk onderdeel van de immateriële waarden die hebben bijgedragen aan de erkenning als werelderfgoed door Unesco. Stad Brugge waakt over dit bijzondere erfgoed en vraagt bezoekers om deze waarden met respect te benaderen. Ook tijdens de viering van 800 jaar Begijnhof blijven we deze traditie in ere houden, zoals de bewoonsters dat al generaties lang doen.

Meer info over het Begijnhof vind je op de websites van Visit Bruges en Brugge Foundation.

7de eeuwfeest

In 1925 stond het Begijnhof van Brugge net zoals in 2025 voor een grote uitdaging: Pastoor Hoornaert die enkele jaren daarvoor beslist had om zijn schouders te zetten onder de heropleving van het Brugse Begijnhof, en ervoor gezorgd heeft dat er - door een nieuwe kloosterorde te verwelkomen - nieuw leven kwam in het Begijnhof. De gebouwen waren toen aan grondige renovatie toe, en Pastoor Hoornaert had geld nodig. Met de organisatie van het 7de eeuwfeest – waarbij hij de rijkdom van deze site via een groots programma etaleerde – wou hij vooral de Belgische adel overtuigen geld te doneren voor zijn project om op die manier een nieuwe doorstart aan het Brugse Begijnhof te geven.

 

Honderd jaar later staat de stad opnieuw voor een grote uitdaging: na 100 jaar is opnieuw een grote renovatiecampagne nodig, en heeft Stad Brugge beslist om een masterplan op te maken. In voorbereiding daarvan werden de immateriële erfgoedwaarden van de site in kaart gebracht, en zal hier verder op ingegaan worden tijdens de viering van 800 jaar Begijnhof. Nu wordt wel volop ingezet om de Bruggeling deelgenoot te maken van deze feestviering.

Sauvegarde als centraal thema  

Onder het thema “Sauvegarde” – het bewaren en koesteren van wat waardevol is – vieren we deze zomer de tijdloze essentie van deze historische plek. Het Begijnhof is door de eeuwen heen een thuis geweest voor een gemeenschap van vrouwen, een plek waar stilte en rust het ritme van het leven bepaalden. Hier vonden zorgzaamheid en solidariteit een natuurlijke plek, en bloeiden ambachten zoals textiel in een sfeer van ondernemerschap. Religie en spiritualiteit waren verweven met het dagelijkse bestaan, zichtbaar in rituelen en muziek die het leven kleur gaven.  

Elk onderdeel van ons programma is dan ook een ode aan de blijvende kracht van het Begijnhof en de waarden die het al 800 jaar lang draagt: 

·      Bewoning door een gemeenschap van (voornamelijk) vrouwen 

·      Luwteplek met eigen ritme  

·      Zorgzaamheid en solidariteit  

·      Ondernemerschap en textielambacht 

·      Religie en spiritualiteit, rituelen en muziek 

Wie werkt mee?  

800 jaar Begijnhof is een evenement georganiseerd door Stad Brugge, in samenwerking met Brugge Plus, Openbare Bibliotheek Brugge, Erfgoedcel Brugge, Academie Brugge DKO, Facilitair Beheer, Stadsarchief, Musea Brugge, Monumentenzorg & Erfgoedzaken, Brugge Foundation en de bewonerswerkgroep van het Begijnhof.